Ads Top

Mobicow Review. The Good and The Not So Good


Mobicow Review. The Good and The Not So Good. Peh tajuk nak dalam bahase omputih. Sebenarnye aku cume nak cerita pengalaman guna Mobicow untuk buat duit dari blog. Aku pun bukanlah dah dapat ribuan dari Mobicow ni, cuma aku nak korang tau apa kebaikan dan keburukan Mobicow ni pada yang nak cube.

Ok.

Ape bendenye Mobicow ni?

Untuk yang baru kali pertama dengar, Mobicow ni sama macam Google Adsense, tp ia spesifik kepada trafik dari mobile. Sebab tu la namanye 'lembu mobile' (Mobi-Cow). 

Jadinye, iklan dari Mobicow hanya akan terpapar pada orang yang bukak blog atau website kite menggunakan smartphone.

Ok. Cube cek akaun analytic korang. Berapa banyak trafik dari mobile device?

Aku rase zaman sekarang ni lebih dari separuh trafik mesti akan datang dari mobile device.

Jom aku kongsikan pembahagian trafik untuk blog aku. Tengok gambar di bawah ni.


Statistik blog aku menunjukkan trafik daripada peranti mudah alih ni menghampiri 80% dari keseluruhan trafik aku. Aku rase tak banyak bezanya dengan statistik blog korang. Cuba korang selak akaun Google Analytic korang.

Sebab utama banyak trafik dari peranti mudah alih adalah kerana sekarang ni pelbagai telefon pintar yang canggih dikeluarkan setiap hari. Harga pun semakin hari semakin mampu milik. Jadi orang akan lebih mudah untuk baca blog dan mencari maklumat dengan telefon pintar.

Jadi..

Inilah peluang korang untuk gunakan Mobicow. Buat duit dengan mobile trafik yang masuk ke blog korang..

Lagi banyak trafil mobile korang, lagi banyak lah pendapatan yang diperolehi..

Pengalaman aku guna Mobicow.

Aku pun baru je guna Mobicow ni dalam 2 3 bulan. Dan setakat ni aku baru je dapat payment dari Mobicow lebih kurang USD20 sejak aku daftar dulu..Sikit je tapi aku rasa ok la untuk tambah pendapatan sikit-sikit.

Pembayaran akan dibuat terus ke akaun Paypal korang..Jika tak ada Paypal, sila buat akaun Paypal dulu sebelum daftar di Mobicow.

Dari segi pendapatan aku takde nak complain la..

Cuma dari segi bagaimana Mobicow berfungsi yang MEMBIMBANGKAN aku..

Pada aku iklan Mobicow agak ANNOYING jika aku ni adalah pembaca blog.

Kenapa?

Sebab ianya bersifat POPUP.

Bila kita nak tekan something, ia akan popup iklan.

Dari segi pendapatan, mungkin pendapatan blog korang akan bertambah, tetapi dari segi engagement pembaca mungkin akan ada sedikit penurunan. Itu pendapat aku.

Jadi nak guna Mobicow atau tak?

Bergantung kepada anda. Pada saya jika ada pilihan yang lebih baik, tak perlu pasang Mobicow.

Jika korang nak cuba Mobicow, boleh daftar di laman web Mobicow secara percuma.

No comments:

Komen dengan penuh berhemah ye. Terima kasih.

Powered by Blogger.