Ads Top

5 Ciri Blog Yang Orang Suka Komen dan Blogwalking..Blog Aku Termasuk Tak?


Semua blogger kalau boleh nak ramai orang komen di blog mereka. Paling tidak aku sendiri suka kalau orang komen kat blog aku. Bila ada orang komen, ini bermakna ada orang yang baca blog aku.

Jadi pada yang datang ke blog ni, silalah beri komen sikit ye 😉 Nak komen ape? Apa sahaja yang berkaitan dengan topik..

Jangan SPAM sudah..

Apa kebaikan berkomen ni?


  1. Yang paling utama, aku nak berkenalan dengan blogger kat luar tu, sebab aku ni baru lagi. 
  2. Orang yang komen tu juga akan menjadi list utama untuk aku komen kat blog mereka. 
  3. Bagi yang memberi komen, boleh dapat backlink sikit ke blog. 


Sejak aku berblog ni, aku perhatikan kebanyakan blog yang mempunyai banyak orang komen mempunyai ciri-ciri persamaan.

Dan dari situ jugalah aku dapati mereka ni sekurang-kurangnya mempunyai salah satu dari 5 ciri kat bawah ni yang menyebabkan blog mereka rajin dikunjungi dan ramai yang meninggalkan komen.

Blog Santai

Rata-rata aku perhatikan, blog yang dapat banyak komen adalah blog yang gaya penulisannya lebih santai. Jika korang perhatikan blog seperti TheVocket, komen yang diterima untuk setiap post tidaklah banyak. Begitu juga dengan blog aku di Wikicara. Komen yang diterima di blog aku tu lebih rendah berbanding blog ni, walaupun blog ni lebih baru daripada blog utama aku.

Ini menunjukkan bahawa blog santai yang mempunyai gaya penulisan seperti 'berbual' adalah lebih cenderung untuk orang tinggalkan komen.

Commentluv

Kelebihan orang yang menggunakan platform Wordpress adalah mereka boleh pasang plugin Commentluv. Dengan commentluv, orang yang memberi komen dapat meninggalkan backlink ke artikel terkini dengan lebih mudah.

Bagi yang gune Blogspot..

Marilah kita berhuhuhu..

Setakat ni aku tak jumpa lagi cara yang mudah untuk pasang Commentluv di Blogspot. Ada juga blogger yang tunjukkan cara pasang Commentluv di Blogspot tapi memerlukan kita untuk ubah HTML blog.

Aku pernah cuba..Dan gagal..

Sejak tu aku tak cuba pasang dah sebab lepas aku cuba tu, HTML blog aku jadi rosak..

Ada juga blogger blogspot yang bagi tutorial cara pasang commentluv, tapi ironinya, blog diorang pun tak pasang Commentluv..huhu..😅

Kalau sesiapa yang guna blogspot dan berjaya pasang Commentluv tu, sila la bagi link blog korang kat komen ye..Aku nak tengok dan belajar pasang juga..

Suka Tanya Soalan

Logik juga. Kalau tak tanya soalan, tak ada la orang beri jawapan. Rata-rata artikel yang orang banyak beri komen adalah artikel yang bertanyakan soalan sama ada secara langsung atau tak langsung..

Ada yang memberikan soalan pada headline, ada yang beri soalan di hujung artikel..

Pokok pangkalnya, jika nak banyak komen, bagi 'pencetus' untuk pembaca berikan komen.

Rajin Blogwalking

Pernah dengar lagu Scorpion ni tak 'What You Give, You Get Back'.

Nak orang komen kat blog kita, kita kenalah rajin-rajin komen kat blog orang. Setakat ni aku cuba untuk blogwalking setiap hari paling kurang beberapa blog. Nak banyak-banyak tak sempat huhu..

Lagi satu sebab aku punya networking ni tak ramai, tak banyak blog yang aku tahu..jadi nak kene cari satu persatu blog untuk komen tu yang letih tu..Tapi kalau korang komen kat blog aku, InsyaAllah aku akan komen balik diblog korang..😍

Balas Komen

Biasanya bila dah ada orang mula komen pada sesuatu artikel, orang lain pun akan mula komen. Pembaca juga akan lebih suka komen jika setiap komen tu admin / pemilik blog tu ada reply atas komen yang diberikan.

Interaksi inilah yang penting untuk mengukuhkan silaturahim antara blogger dan pembaca.

Pengalaman

Last but not least, blog dalam bentuk pengalaman biasanya lebih mudah untuk orang tinggalkan komen. Ini kerana setiap orang mungkin mempunyai pengalaman yang berbeza untuk situasi yang sama.

Jadi pembaca akan lebih mudah untuk kongsikan pengalaman mereka dalam ruangan komen.

Inilah yang aku cuba terapkan dalam blog aku ni. Aku banyak ceritakan pengalaman ciput aku berblog. Bukan untuk dijadikan panduan (sebab ni bukan blog panduan) tapi lebih kepada berbagi pengalaman.


Ok.

Jadi aku nak tanya pendapat korang, apakah ciri blog yang korang suka nak komen? Asal baca blog tu je mesti nak komen. Korang boleh pilih salah satu dari 5 yang atas ni ataupun pendapat bebas dari diri korang sendiri.

Harapnya aku dapat ambil pengajaran dan aplikasikan dalam blog-blog aku 😉

13 comments:

  1. Saya tambah lagi satu ciri..#6 ciri blog yang orang suka komen adalah blog yang selalu update..hehe..lebih kerap post artikel, lebih ramai orang komen insyaAllah :-)

    ReplyDelete
  2. Terima kasih,info yang menarik tuan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Same2..jemput la rajin2 ke sini ye hehe

      Delete
  3. aku komen kalau artikel tu best.

    tak best, aku tak komen.

    tu je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dri komen Cikgu ni sy boleh buat 2 kesimpulan..
      1. Artikel aku tulis best

      atau

      2. "Sile tulis artikel yg best sikit boleh tak?"

      Xpe sy anggap yg pertama je hehe

      Delete
  4. saya suka komen blog yang ada kisah blogger..

    bila dah komen rasa macam kita dah geng..

    nampaknya bro suka buat pemerhatian dan kajian..bagus tu..

    kalau buat analisis kasar..ramai orang suka komeb pada blogspot..

    kerja tak banyak nak isi..

    habis komen terus klik publish..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kite kan geng ;-)

      Mungkin ikut individual jugak kot :-) tp ramai pilih commentluv sebab tajuk artikel tu nampak :-)

      Delete
  5. blog ini sudah wajar jadi wadah para blogger di luar...ini blog sudah berada dalam kelas tersendiri...saya pula berblogging takmo harap2 dah audience..kalo ada rezeki org komen ada laa bro..kalo ada org baca adalah...kalo ada org pass by kiter fhm dah siapa kita... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..saya pun same je bro..tapi dalam masa yang sama nak juga buat penambahbaikan ;-)

      Delete
  6. Aku komen aje jika benda tu aku boleh fikirkan dan sesuai dengan ilmu dan pengetahuan aku.

    ReplyDelete
  7. Ciri-ciri blog yang sentiasa dikunjungi orang dan selalu tinggalkan komen adalah blog yang mengekalkan cara dan penulisan humble. Menulis dengan ayat kelakar terasa seperti bergurau depan mata. Ayat tidaklah terlalu hype sangat tapi mampu jentik hati untuk ketawa, terasa dan kemudian sentap. Kahkah

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1. Terima kasih kerana komen di blog yang masih belum termasuk dalam kriteria yang tuan Sobri cakap tu hehe

      2. Jauh lagi perjalanan blog ni nak capai kriteria penulisan tu huhu..

      Apepun tq tuan Sobri! :-)

      Delete

Komen dengan penuh berhemah ye. Terima kasih.

Powered by Blogger.