Ads Top

affiliate method

Aku Taksub Dengan Statistik Blog?

Kembali kepada perkara paling asas dalam blogging.

Kenapa kita berblog?

Sebab nak memberi manfaat kepada orang lain. Nak berkongsi pengetahuan.

Masa mula-mula nak buat blog niat memang macam tu.

Bila dah start buat blog. Setiap jam tengok statistik blog. Tengok berapa banyak pengunjung yang datang.

Itu memang perangai aku masa mula-mula berblog.

Tapi dengan perangai taksub statistik tu takkan membawa aku ke mana-mana. Lebih baik aku habiskan masa menulis artikel atau promosikan blog daripada 'tengok' statiktik yang dah tentu tak banyak (sebab baru mula blog).

Bila SUKA tengok statistik ni, akan timbul 2 perasaan..

Semakin bersemangat..

atau..

Hilang semangat..



Semakin bersemangat jika kita lihat pembaca semakin hari semakin ramai di blog kita..

Hilang semangat kalau tak ada pembaca untuk artikel yang kita tulis..

Tapi tu lumrah..
Terutamanya macam aku yang baru belajar nak berblog ni..

Tapi jika kita berblog bukan kerana statistik semata-mata, kita akan sentiasa bersemangat menulis dan menulis. Sedar tak sedar, ramai juga yang baca blog kita tu.

Tak salah pun nak tengok statistik. Paling kerap pun tengok la satu hari sekali untuk tahu status blog dan juga untuk semakan artikel mana yang dapat perhatian pengunjung.

Dari situ, cuba buat penambahbaikan.

Itu yang aku cuba terapkan pada diri aku sendiri.

Tapi ada kalanya aku terlupa juga..
.
.

Apa guna statistik?

Pada aku, kalau tak tengok statistik langsung pun tak bagus juga..

Nampak macam syok sendiri pula..

Nak lihat statistik blog, paling bagus guna Google Analytic..banyak juga laman web statistik lain yang boleh digunakan selain Google Analytic..contohnya StatCounter..dulu aku guna Statcounter..sekarang aku guna Google Analytic je..

Fungsi keduanya sama..

Banyak benda kita boleh tenung dalam Google Analytic tu untuk tambahbaik blog kita..

Antara perkara yang boleh kita belajar dari statistik dalam Google Analytic..

1. Lokasi pengunjung
2. Tengok Artikel 'Terbaik' kita
3. Tengok pintu masuk ke blog kita
4. Tengok artikel paling kurang sambutan 😅
5. Tengok keyword yang ranking untuk blog
6. Tengok device yang pembaca gunakan
7. Tengok berapa lama pembaca di blog kita

dan banyak lagi..Yang tersenarai kat atas ni adalah sebab kenapa aku nak tengok statistik blog..

Lokasi pengunjung.

Aku blog dalam bahasa malaysia. Jadi target aku mesti la terutamanya rakyat Malaysia dan sekitarnya seperti Indonesia, Singapura. Jadi kalau tiba-tiba blog aku yang baca ramai dari negara lain macam Arab Saudi ke, Israel ke, bukan ke pelik macam tu..

Artikel terbaik

Artikel terbaik ni boleh jadi artikel yang paling banyak dibaca atau pun artikel yang paling banyak buat duit. Dari situ aku tau lah pembaca blog aku suka cerita macam mana, gaya penulisan macam mana dan lain-lain lagi.

Cuba untuk 'tiru' gaya artikel terbaik tu untuk artikel yang akan datang. Kadang berjaya..kadang tak berjaya..

Pintu Masuk

Artikel yang paling banyak di baca adalah pintu masuk utama ke blog kita. Secara umumnya, lebih banyak artikel, lebih banyak pintu masuk ke blog.


Artikel Paling Sadis

Nak tak nak, aku terpaksa akui, ada juga artikel yang kurang pembacanya. Aku pernah dengar dari blogger luar negara kata..lebih baik artikel yang sangat teruk trafiknya (mungkin dalam setahun cuma 1 pembaca) dibuang dari blog kita.

Tapi aku tak buat la macam tu..

Dah tulis penat-penat oo..lebih baik semak balik artikel tu dan tambah maklumat yang berkaitan..mungkin artikel tu kurang info tu yang kurang pembacanya..

Keyword 

Sejujurnya aku tak berapa pandai pasal keyword. Aku tak ada guna software khas untuk 'teropong' keyword.

Aku cuma gune Google Keyword Planner. Percuma. Setakat ni ada la beberapa keyword yang dah ranking untuk blog ni dan blog utama aku tu..



Device Pembaca

Lebih 70% pembaca kini baca blog guna smartphone. Aku agak-agak je berdasarkan statistik blog aku.

Sebab lebih mudah.

Jadi memang penting untuk jadikan semua blog aku responsive. Tapi ni bukan syarat utama la..

Aku tengok blog bro Ben Ashaari tak responsive pun..Tapi trafik..kaw-kaw punye..

Sebab dia blogger otai..Aku belum kenal blog lagi die dah mula berblog..

Aku buat macam tu..memang nak kena kitai!

Untuk blogger baru pada aku HARUS la ada blog yang responsive..tak WAJIB..

.
.

Pada yang belum pasang Google Analytic, bolehlah pasang dari sekarang..

Yang penting, jangan taksub dengan statistik sudah la..

4 ulasan:

  1. Statistik blog bagi aku penting sebab tak nak ada rasa Writer's Block. Ini tak boleh jadi .. so semangat kena sentiasa ada ..

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul jugak hehe..tapi kalau dah setiap masa asek tgk statistik pun susah jugak hehe..yang penting perlu balance :-)

      Padam
  2. saya agak taksub dengan penulisan artikel..

    setiap hari dan kadang-kadang sehari boleh publish 3 kali..

    akhirnya tersedar..

    tak de orang nak baca...

    yang baca geng blogger sahaja..itupun beberapa kerat yang sudi datang..

    selepas itu saya mengurangkan kekerapan penulisan artikel namun mempertingkat aktiviti promosi sebab SEO belum khatam lagi.

    BalasPadam
    Balasan
    1. pada saya kalau taksub menulis adalah sesuatu yang psitif untuk seorang blogger ;-) yang

      Padam

Komen dengan penuh berhemah ye. Terima kasih.

Dikuasakan oleh Blogger.