Ads Top

Pendapatan Blog Bulan Jun 2017


Bulan Ramadhan dah berlalu. Hari Raya pun dah menjelang. Dah masuk bulan Julai ni, maksudnye aku kene cerite pendapatan blog aku untuk bulan Jun. Kire macam duit raya jugak la pendapatan blog bulan ni..hehe

Jika masa ramadhan aku takde masa sangat nak update blog aku dengan alasan nak tingkatkan amalan..masa raye nampaknye aku teruskan momentum tak update blog sehinggalah beberapa hari lepas..

Cube teka..

Bulan puasa dan raya pendapatan blog aku turun ke naik?

Sebelum tu macam biasala aku cerita sikit perjalanan blog aku untuk bulan Jun 2017.

Trafik

Aku perhatikan, trafik pada hari sebelum raya, hari raya pertama hinggalah raya ke 3, trafik ke blog cume 50% daripada trafik hari hari biase.

Pada aku trafik tu logik dek akal..

Mane de orang pepagi raye nak bukak komputer baca blog..

Mane de orang nak menggoogle cari cara nak buat duit dengan aplikasi android pagi pagi raya..

Ape yang orang buat malam raya sampailah pagi raya tak lain adalah:
  • Takbir raya
  • Solat hari raya
  • Main mercun
  • Makan ketupat
  • Makan Kuih raya
  • Beraye rumah sedare mare

Tak sempat nak beraye kat blog aku..

Aku sendiri pun memang tak de bukak laptop pun..

Rumah dah penuh adik beradik, anak sedare..

Takkan masa semua orang beramah mesra aku pulak tercongok depan komputer update blog..

Itu tak logik bro..

Itu tak sopan bro..

Itu kurang ajar bro..

Aku nak main smartphone depan orang ramai pun rase bersalah..ni apatah lagi nak ngadap laptop update blog..

Blog boleh tunggu..

Layan tetamu tu WAJIB..

Internet

Rumah aku bergantung sepenuhnye pada TM Streamyx. Kalau WEBE atau lain pembekal internet lain linenye stabil kat rumah aku..memang dah lama aku potong Streamyx ni..

Time raye ni..internet setiap satu minit akan terputus..tambahan lagi wifi digunakan sepenuhnye oleh semua orang dalam rumah aku..kompem lagi pasti line akan jadi perlahan bak arnab yang berlari laju kemudian tidur di bawah pokok..

Kalau nak update blog dengan internet macam ni..memang boleh skit jiwa tau..rase cam nak baling modem tu pun ade..

Jadi untuk mengelakkan aku baling modem tu, aku rase baik aku tangguh dulu niat nak update blog tu..


Google Algorithm

Sebenarnya aku tak paham pun ape bende Google Algorithm ni. Yang aku paham, biasanya kalau ade update baru untuk Google Algorithm ni, biasanya akan terkesan kat blog jugak.

Yang aku paham, Google Algorithm ni diupdate untuk berikan pengguna experience yang lebih baik dalam mencari maklumat.

Mungkin Google Algortihm ini jugaklah yang memberi kesan kepada trafik blog yang turun naik. Tapi aku tak pasti. Dengar kate macam tu la.

Yang pasti aku akan terus berblog. Tak kesah lah Google nak update berape banyak kali pun. Untuk orang yang berblog demi SEO, mungkin akan risau dengan perubahan Google Algorithm, tapi untuk orang yang berblog dengan 'jiwa' rasanya tak perlu nak risau sangat kot.

Tak payah ambil kisah pun tak ape.

Agaknye la..

.
.
.

Ok kembali kepada topik hangat kite..

Pecahan pendapatan aku untuk bulan Jun 2017.

1. Affiliate

Kan aku pernah cerita yang ada 4 affiliate yang sentiasa memberikan aku pendapatan. Bulan ni pun ada jugak. Tapi tak sebanyak bulan lepas. Memang aku dah agak dah.

Involveasia

Pendapatan (conversion) daripada InvolveAsia untuk bulan Jun adalah sebanyak RM159.21. Tapi nilai sebenar yang akan dibayar kalau ikut report adalah lain sikit..sebab nilainya termasuk conversion bulan-bulan lepas yang baru je di approve oleh pihak InvolveAsia.

Agak mengelirukan.

Sebab conversion tidak semestinya dibayar dalam bulan yang sama. Ade yang status 'approved' tapi belum di bayar. Ada jugak conversion yang masih 'pending'.

Akhirnya aku terpaksa PM pihak InvolveAsia untuk semak berapa sebenarnya yang akan dibayar pada aku.



Aku tuntut hari jumaat (7.7.17) nanti kalau masih tak masuk dalam akaun Paypal aku haha.

Tak de la banyak pun. Setakat yang aku semak, ada RM263 je yang belum bayar kat aku..

Kalau korang join InvolveAsia, korang semak la conversion dan bayaran..kalau ade yang pending belum bayar boleh la tanye kat diorang ni..

Klikjer

Kat Facebook group Klikjer dah keluar Top 10 ebook dan juga top 10 agen affiliate. Macam biasa, nama aku memang takde dalam list top 10 tu haha. Seingat aku pernah sekali je dulu-dulu masuk top 10.

Untuk bulan Jun, pendapatan aku dari Klikjer adalah RM88. Ade la 2 sale. Alhamdulillah.

Affiliate Lazada

Untuk affiliate Lazada, aku pun ade masalah yang sama macam InvolveAsia. Invoice pembayaran untuk bulan Jun dah keluar, tapi status masih 'not paid' lagi.

Aku dah PM affiliate Lazada Malaysia dah semalam. Tapi belum dapat reply lagi. Biasanya memang ambil masa 2 atau 3 hari baru diorang reply.

Nampak sangat la selalu mengadu haha.

Untuk bayaran bulan Jun patutnya sebanyak RM100.37. Ngam-ngam boleh cashout je..

Bayaran yang ni pun aku terus hantar ke Paypal.

2. Pendapatan Iklan

Pendapatan iklan ni terbahagi kepada 4 iaitu Google Adsense (content dan Youtube), Ezoic, Mobicow dan Chitika.

Secara umumnya tiada berita hangat tentang pendapatan iklan aku. Google Adsense masih belum cukup untuk cashout. Biasa memang setiap 2 atau 3 bulan baru dapat gaji dari Google Adsense.

Ezoic pun bulan depan baru dapat payment. Tapi dari segi patent pendapatan memang ada peningkatan.

Mobicow je yang insyaAllah akan dapat lebih kurang USD20 sehingga 15 Julai sebab bayaran adalah setiap 15hb.

Mobicow pun masuk terus ke dalam akaun Paypal.

Chitika ni paling sadis. haha.

Dapat lebih kurang USD1 je setiap bulan. Dan yang tak bestnya bayaran hanya boleh dibuat ke akaun Payoneer.

Akaun Payoneer pun aku takde haha.

Nak stop Chitika sekarang sayang. Rasenya aku akan stop guna Chitika lepas cukup untuk cashout nanti.

Kenapa Chitika ni sikit sangat?

Chitika ni bayar per impression. Dan setiap 1000 view tu amatlah rendah bayarannya.


Total Pendapatan Blog Jun 2017

Lepas tambah semuanya, total adalah lebih kurang RM540.

Alhamdulillah.

Kalau takde blog, sape yang senang-senang nak bagi RM540 kan?

Apa yang aku kongsikan ni hanyalah anggaran pendapatan berblog sebab pembayaran setiap satunya tak sama, ada yang bayar awal bulan, ada yang bayar pertengahan bulan..

Masa kire ni aku anggap je aku terima lumsum..tapi sebenarnya tak..

Harap korang faham la..

Kalau tak faham pun, tolong buat-buat faham..


What Next?

Aku sedang dalam proses belajar untuk pengiklaan. Ntah macam mana, aku boleh terjebak dalam tribe LikeMethod.

Iklan ni aku dah guna banyak kali, tapi belajar sendiri. Experimen sendiri gune logik. Kadang untung, kadang rugi.

Apa kaitan pengiklanan dengan blog?

Biasanya iklan ni untuk orang yang jual barang. Tapi pada aku, mungkin ada perkara berkaitan marketing dan iklan yang boleh aku terapkan dalam berblog.

Sebab tu la aku nak belajar pasal pengiklanan ni.

Itu yang utama.

Yang kedua..

Aku nak cari balik semangat untuk berblog selepas cuti agak lama. Rasanya hampir 2 minggu aku tak update ape-ape kat blog. Sejak puasa sampailah raya.

Aku rase korang tau perasaannya kalau dah cuti berblog lama, lepas tu nak start balik memang agak susah untuk dapatkan rentak semula..

Yang ketiga..

Lagi sekali, aku ucapkan Selamat Hari Raya. Maafkan aku atas segala keterlanjuran perkataan dalam semua blog-blog aku..Mana yang salah tu tolong PM aku ye..hehe

Ok.

Itu je cerita aku tentang pendapatan blog bulan Jun 2017.

Aku sangat alu-alukan korang untuk like FB page Susah Senang Blogger dan berikan aku tunjuk ajar dalam berblog.

Semua blogger adalah kawan, bukan lawan 😀

15 comments:

  1. Banyak jugak tu.

    Inspirasi betullah blog ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Banyak lagi penambahbaikan yg perlu dibuat..banyak lagi benda nak kne belajar.. :-)

      Delete
  2. Pergh.. Kawan tak laratlah nak join semua sekali. Apa yang ada pun umpan -umpan lama.

    ReplyDelete
    Replies
    1. budak baru memang macam ni semua benda nak cube..nanti last baru pilih kot yang terbaik untuk diusahakan dengan lebih gigih lagi hehe..gitu la harapannye..

      Delete
  3. main affiliate agak perlahan bro..

    tak pe

    sabar dulu..

    setiap sen yang masuk itu rezeki

    sebab ia memang susah dan senang seorang blogger

    ReplyDelete
  4. Betul tu..sebab tu la nama blog ni susah senang blogger..hehe..

    Saya pun baru setahun jagung dalam blogging ni..banyak nak kne belajar dari otai macam bro..

    ReplyDelete
  5. ok le tu. blog adsense tu blog BI ke?

    ReplyDelete
  6. byk tu rm540 sebulan wow tahniah ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih. saya blogger baru nak belajar :-)

      Delete
  7. Nice bro..
    Boleh tahan dah RM540 tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih. Nak kekalkan momentum tu yang susah..huhu..

      Delete
  8. Perghh...rm540 bulan jun...bulan julai ngan aug confirm tapau abis nie....diam2 jerung besar mengganas...geganas mmg sukar dikalahkan oleh boiboiboy... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..nak dpat maintain nilai tu setiap bulan pun sesak napas bro..

      Delete

Komen dengan penuh berhemah ye. Terima kasih.

Powered by Blogger.